Dankzij ‘Camera in Beeld’ sneller zicht op daders

Gepubliceerd door Angelo Hessel op

Onlangs voegde de politie de 100.000ste bewakingscamera toe aan haar systeem Camera in Beeld. In dit systeem registreert zij, op aangeven van ondernemers en particulieren, welke bewakingscamera’s in gebruik zijn en welk beeld deze camera’s exact opleveren. Dankzij Camera in Beeld kan de politie sneller handelen na een misdrijf. Zo werken we samen met camera-eigenaren aan meer veiligheid. Goed nieuws in de Week van de Veiligheid.

Camerabeelden spelen een belangrijke rol bij het oplossen van misdrijven. Ze mogen pas opgevraagd worden na toestemming van de officier van justitie. Dankzij het systeem Camera in Beeld kan vervolgens wel snel gehandeld worden. Dit komt de veiligheid in Nederland ten goede. Eigenaren kunnen hun camera’s overigens zelf aanmelden voor dit systeem. Dit kan via www.politie.nl/cib.
Enorme tijdswinst
Projectleider Karel van Engelenhoven: ‘Als er een misdrijf is gepleegd kunnen we met de databank in één oogopslag zien of er in de buurt camera’s hangen die mogelijk beelden hebben van de dader. Met Camera in Beeld kan de politie niet live meekijken met de beelden. In het systeem staat alleen wat de locatie is van de camera, hoe de eigenaar bereikbaar is, hoe lang de beelden bewaard worden en welk deel van de openbare weg in beeld is. Dit levert de recherche enorme tijdswinst op. Camera in Beeld draagt daardoor bij aan een effectievere en snellere opsporing.’
Vluchtroute
Er zijn al diverse voorbeelden te geven van het succes van de databank. Van Engelenhoven: ‘In het oog springt een voorbeeld uit de beginperiode van de databank. Door camerabeelden in een (overvallen) restaurant te combineren met beelden van publieke en private camera’s in de omgeving kon de vluchtroute van de overvallers achterhaald worden. Binnen twee weken werden de twee daders aangehouden. Zij bleken verantwoordelijk te zijn voor een reeks overvallen. Ze zitten vast.’
Week van de Veiligheid
Camera in Beeld draagt bij aan de veiligheid van ondernemers. Natuurlijk zitten daar nog veel meer aspecten aan. Deze staan centraal in de Week van de Veiligheid die duurt van 10 tot en met 16 oktober 2016. In het kader van deze week besteedt de politie extra aandacht aan kansen voor ondernemers om samen te werken aan het terugdringen van criminaliteit.
Veiligheid in de media
Korpschef Erik Akerboom besteedde zaterdag 8 oktober aandacht technologische ontwikkelingen die agenten moeten helpen om meer op straat kunnen te zijn. Maandag 10 oktober lichtte Bart Willemsen, portefeuillehouder High Impact Crime, in het NOS-journaal en op Radio 1 toe waarom Camera in Beeld  de opsporing – en daarmee de veiligheid – helpt.

En woensdag 12 oktober organiseert het Ministerie van Veiligheid en Justitie in Rotterdam het congres ‘Overvallen in Nederland – Verder met onze succesvolle aanpak’.

Categorieën: Nieuws