Resultaten grote grenscontrole

Noord en Oost-Nederland – De bestrijding van de criminaliteit en mobiel banditisme en het vergroten van de verkeersveiligheid langs de Nederlandse/Duitse grens. Dat waren een paar van de doelen van een omvangrijke internationale controle die van donderdag 16 op vrijdag 17 november 2017 plaatsvond.

Van Groningen tot Aken en in het achterland aan beide zijden van de grens kwamen politiemensen, KMAR en diverse opsporingspartners in actie. Aan deze controle werd aan Nederlandse kant deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Douane en de Nationale Politie, Eenheden Noord- en Oost Nederland en de Landelijke Eenheid, dienst infrastructuur. Aan Duitse kant werkten de Bundespolizei, de Zoll (douane) en de politiekorpsen van de bondslanden Nordrhein-Westfalen, Sachen, Sachsen-Anhalt en Niedersachsen, alsmede het kenniscentrum voor vaartuigcriminaliteit in Konstanz mee. Tegelijkertijd werd ook in Polen een controle uitgevoerd.
Het zwaartepunt van deze controle op de bestrijding van de criminaliteit lag naast het mobiel banditisme bij verdovende middelen, vreemdelingenwetgeving en mensenhandel en het verhinderen van het illegaal inreizen. Ook werd er gecontroleerd op autodiefstallen. Voor het vergroten van de verkeersveiligheid werd gecontroleerd op verkeersdelicten, zoals rijden onder invloed van alcohol/drugs en overtredingen m.b.t. rijbewijs-/kentekendocumenten. Door controles aan de grens op de grote verkeeraders en controles in het achterland aan beide zijden van de grens werd een grote pakkans bereikt.
Bij de politie in Osnabrück was een coördinatieteam actief, bestaande uit vertegenwoordigers van de deelnemende opsporingsinstanties. Dit team coördineerden (waar nodig) de samenwerking en verzorgden de contacten tussen de verschillende opsporingsinstanties. De samenwerking tussen de deelnemende instanties was erg effectief.
De resultaten van deze controle
Gecontroleerde voertuigen/vliegtuigen/treinen/schepen:      2854
Gecontroleerde personen:                                                          4082
Strafbare feiten m.b.t. de Opiumwet:                                         71
Strafbare feiten m.b.t. de vreemdelingenwetgeving:                  7
waarvan Inbewaringstellingen:                                                  1
waarvan uitreis onder toezicht:                                                   3
waarvan overgave aan autoriteiten:                                            –
Overige strafbare feiten:                                                               4
waarvan diefstallen:                                                                      4
waarvan valsheid in geschrifte:                                                  5
waarvan mensenhandel / mensensmokkel:                           3
waarvan verdacht geld/geldwasserij:                                         –
waarvan wet wapens en munitie:                                               2
Rijden onder invloed van alcohol/drugs:                                 27
Bloedproeven:                                                                               18
Ademanalyses:                                                                               9
Blaastesten / drugstest op straat:                                          563
Rijden zonder geldig rijbewijs:                                                  10
Aanhoudingen:                                                                             16
Geïnde geldboetes:                                                                     212x totaal bedrag € 16.237
Overtredingen (Wet Mulder):                                                    259
Rapporten:                                                                                     37
Overige zaken                                                                             219
Belastingonderzoeken                                                                  4

In beslag genomen voorwerpen
3 x mes; 1 x pepperspray, 1 x honkbalknuppel; 1 x vals rijbewijs Guinee; 2 x vals rijbewijs; 1 x taser; 3 x kurzzeitkennzeichen; 1 kenteken, 5 personenautos (belastingschulden), 1 detector voor alarmsystemen
2078,4 gram Marihuana; 363,1 gram Hashish; 18 joints; 100 gram paddo’s
 
Bijzonderheden
De Nederlandse waterpolitie heeft op het Eems-Dollard Kanaal een vrachtschip gecontroleerd. Aan boord werd een matroos aangetroffen met Poolse nationaliteit, die volgens de papieren niet meer aan boord mocht zijn. De politie stelt een onderzoek in naar mogelijke uitbuiting/mensenhandel.
De Duitse politie controleerde op de A30 (D) een auto. In de auto werd 1,3 kg Marihuana aangetroffen. De bestuurder, met Duitse nationaliteit, werd aangehouden. Tegen hem wordt een onderzoek ingesteld.
Bij Nederlandse douane heeft bij een controle op de A28 (NL) 2 personenauto’s inbeslaggenomen i.v.m. belastingschulden. Ook werd 5.680 euro aan achterstallige belastingen geïnd.
De Koninklijke Marechaussee heeft bij een controle op de A76 bij Heerlen (NL) in een Flixbus een mannelijke persoon aangetroffen die illegaal Nederland wilde inreizen. De persoon is begeleid teruggestuurd en overgedragen aan de Duitse autoriteiten. Ook werd een persoon aangetroffen met een illegaal paspoort van Guinee. De persoon is aangehouden en er wordt een onderzoek ingesteld.
De Koninklijke Marechaussee heeft bij een controle op de A67/A74 (NL) 1 persoon met de Russische nationaliteit aangetroffen, die in het bezit was van een vals Russisch rijbewijs. De man is aangehouden en het onderzoekt loopt nog.
Bij een persoon werd een zogenaamde Taser aangetroffen. Hij kreeg een boete van 550 euro.Ook werden er 2 personen aangehouden terzake de Opiumwet. Zij reden in een bestelauto, vol met onderdelen om een hennepkwekerij op te zetten.
Op de A15 onder Herveld werd een persoon, met de Bulgaarse nationaliteit, aangehouden omdat hij in het bezit was van een vals Bulgaars rijbewijs. Er wordt een verder onderzoek ingesteld.
Bij diezelfde controle werden ook 2 personen met de Poolse nationaliteit gecontroleerd. In hun voertuig werd een zogenaamde RF-detector (apparaat waarmee je bakens en alarmsystemen kunt opsporen) aangetroffen. De beide personen werden aangehouden en er wordt een onderzoek ingesteld.