Dronken schipper legt scheepvaart stil

Groningen/Leeuwarden – De politie heeft op Hemelvaartsdag twee schippers in Groningen en Leeuwarden betrapt op het varen onder invloed van alcohol. Op het water is het niet toegestaan om met alcohol op achter het roer te staan. Net zoals op de weg ligt de wettelijke grens op 0,5 promille.
Groningen
Een 31-jarige schipper uit Groningen voer aan het einde van de middag met zijn bootje nabij De Oostersluis. Hij haalde vreemde capriolen uit en daarmee hinderde de man de beroepsvaart. Een sluiswachter zag dit alles gebeuren. Omdat het sterke vermoeden bestond dat de schipper onder invloed van alcohol verkeerde, werd direct de politie gewaarschuwd.

Twee agenten werden door Meldkamer Noord-Nederland naar de sluis tussen het Van Starkenborghkanaal en het Eemskanaal gestuurd. Ondertussen was het de sluiswachter gelukt om de man met zijn bootje in de sluis te krijgen. Door beide deuren te sluiten kon de schipper niet meer verder varen. Vervolgens werd de man aangesproken door agenten.

Hij kreeg de opdracht om de sluis te verlaten, de beroepsvaart lag inmiddels stil, en verder op aan te leggen.

De man weigerde in eerste instantie uit zijn bootje te komen. Uiteindelijk deed hij dat toch en werd toen aangehouden.

De verdachte werd op het politiebureau gevraagd om mee te werken aan een ademanalyse. Daarbij blies de schipper 1.47 promille (640 ug/l). Goed voor een vaarverbod van acht uur en een boete van 900 euro.

Foto: Johan Wildeboer / 112Nederland.nl