Protestdag leidt tot veel verkeersoverlast (video)
Nederland – Er wordt opnieuw actie gevoerd tegen het stikstofbeleid van de regering. De acties leiden vooral tot verkeersoverlast, merkt de politie.
De politie is in contact met actievoerders die met hun tractoren onderweg zijn naar verschillende locaties.
Zij worden gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid als het gaat om (verkeers)veiligheid en dat er tegen (verkeers)overtredingen wordt opgetreden.
De politie laat weten dat ook tijdens de acties van vandaag de veiligheid voorop staat.
De politie grijpt in waar nodig om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Het optreden van de politie is erop gericht om te de-escaleren en per situatie volgt een inschatting wat te doen.
Geweld, vernieling, bedreiging, opruiing en rijden met tractor op snelweg zijn overtredingen en hebben gevolgen.
Een groep actievoerders reed gisteravond onaangekondigd naar het Binnenhof in Den Haag, waar ze later die avond onder politiebegeleiding weer zijn vertrokken.
Vanochtend 18 december is het protest vroeg begonnen. Actievoerders verzamelden zich rond 06.00 uur in Alkmaar, Berkel en Rodenrijs, Tilburg, Helmond, Born, Apeldoorn en Assen.
Meer dan 200 kilometer file om 09:30 uur is uitzonderlijk, meldt Rijkswaterstaat, die evenals de politie oproept om hulpdiensten de ruimte te geven en het veilig te houden. Tot nu toe zijn 24 actievoerders bekeurd. Drie van hen wilden met hun tractor door de Wijkertunnel rijden.
Zestien actievoerders zijn op de A2 bij Vught en bij de High Tech Campus in Eindhoven bekeurd. Op de A59 bij Rosmalen zijn vijf tractorbestuurders van de snelweg gehaald.
Veelgestelde vragen
De politie lijkt vandaag anders op te treden dan bij eerdere acties. Klopt dat?
We gaan met ordeverstoringen om zoals gebruikelijk. Allereerst mogen acties en demonstraties nooit ten koste gaan van de veiligheid van anderen en van de actievoerders zelf.
Daarnaast zijn niet alle actielocaties aangemeld als demonstratie bij de betreffende gemeentes. Daarom kiezen we vandaag voor een aanpak waarin we toezicht houden en waar het nodig is begrenzen.
Verschilt het politieoptreden van vandaag met het protest van klimaatactivisten op Schiphol?
De afspraken die een organisatie maakt over een demonstratie zijn altijd leidend voor hoe de politie optreedt.
Het lokaal gezag bepaalt met de organisatie van een demonstratie de voorwaarden.
Als deze afspraken worden geschonden, dan is het aan de lokale driehoek (burgemeester, politie en justitie) om te besluiten of en hoe er moet worden opgetreden. Dit kan per situatie verschillen.
Wanneer de openbare orde of veiligheid in het geding komt, doen we dat wat nodig is om die weer te herstellen.
De demonstratie op Schiphol, afgelopen vrijdag werd overigens begeleid door de Koninklijke Marechaussee, omdat die verantwoordelijk is voor de openbare orde en veiligheid op luchthavens.
De politie treedt op sommige plekken anders op dan bij vergelijkbare situaties elders? Hoe kan dat?
Burgemeesters maken per gemeente afspraken met politie en openbaar ministerie in de driehoek.
Wat de inzet van de politie is, hangt af van de lokaal gemaakte afspraken. Ook de actie locatie en hoe de situatie zich ontwikkelt, spelen een belangrijke rol. De politiemedewerkers ter plekke maken een professionele inschatting wat nodig is. Als een situatie zich zo ontwikkelt dat de politie moet ingrijpen of handelen, dan gebeurt dat
Hoe bepaalt de politie of en hoe er wordt opgetreden bij acties?
Waar dat nodig is en de veiligheid in het geding is, treden we actief op. Hoe dat gebeurt, beoordeelt de politie ter plekke.
Duidelijk is ook dat niet alle actievoerders op de wegen kunnen worden beboet.
Dat heeft vooral te maken met de praktische uitvoerbaarheid van handhaven en de veiligheid van de situatie. Daarbij komt dat het bewaken van de openbare orde en veiligheid belangrijker is dan boetes geven.
Waarom voerde de politie zelf wél langzaamaanacties en treden zij nu op tegen actievoerders?
Voorop gesteld: iedereen heeft het recht om te demonstreren, dus ook agenten.
Veiligheid én het accepteren van regelgeving staan daarbij voorop. De politie treedt actief op tegen tractoren op de snelweg, omdat het rijden met tractoren en andere landbouwvoertuigen op de snelweg volgens de Wegenverkeerswet niet is toegestaan. Bron: Politie.nl
Foto: Marco