Grote verontwaardiging na verspreiding schokkende beelden dodelijk ongeval

Gepubliceerd door Angelo Hessel op

Den Haag – Op de Groot Hertoginnelaan is maandagmiddag 9 maart rond 15.15 uur een fietsster overleden bij een aanrijding met een vrachtwagen. Via social media werden daarna schokkende beelden van het slachtoffer verspreid.

Bij aankomst van de hulpdiensten bleek het slachtoffer overleden te zijn. De familie van het slachtoffer is zo snel mogelijk geïnformeerd. De vrachtwagenchauffeur is aangehouden en naar het politiebureau gebracht. De afdeling VerkeersOngevallenAnalyse (VOA) onderzoekt de aanrijding.

Schokkende beelden
Aan het begin van de avond kreeg de politie verschillende signalen binnen dat zeer schokkende beelden van het ongeval in omloop waren.

Kennelijk had iemand kans gezien om, nog voordat de hulpdiensten ter plaatse waren, beelden te maken van het slachtoffer.

De beelden werden al snel op grote schaal verspreid via social media. Uit respect voor het slachtoffer en de nabestaanden riep de politie direct op om hiermee te stoppen.

De nieuwsmedia die deze beelden via hun tiplijnen binnenkregen, gaven aan deze zeer heftige beelden absoluut niet te zullen gebruiken.

Verspreiden filmpje
Op de openbare weg filmopnames maken (in dit geval van het slachtoffer) is niet strafbaar volgens de Nederlandse wet. Toch wil de politie wel degelijk in contact komen met de filmer van deze beelden, om hem of haar aan te spreken op wat dit filmpje teweegbrengt. Allereerst zijn de beelden zeer schokkend voor de nabestaanden, en ook voor mensen die het hebben zien gebeuren, nabestaanden van eerdere verkeersslachtoffers en mensen die ongevraagd met deze heftige beelden zijn geconfronteerd. Deze vorm van sensatie zoeken is absoluut ongewenst en volslagen ongepast.

Ook heeft iemand de beelden zodanig gemanipuleerd dat het leek alsof ze van de website AD.nl kwamen. Dit medium heeft hier maandagavond direct met klem afstand van genomen.

Slachtofferhulp
Bent u getuige geweest van dit ongeval of heeft u (ongevraagd) de beelden onder ogen gekregen en naar aanleiding daarvan behoefte aan slachtofferhulp? Neem dan contact op met Slachtofferhulp Nederland via 0900-0101.

Foto: Pixabay.com

Categorieën: Binnenland