Eerste Europese dag tegen woninginbraak
Nederland – Met ingang van dit jaar is de derde woensdag in juni European Focus Day on Domestic Burglary, oftewel: de Europese dag tegen woninginbraken. Ook de politie vraagt op 19 juni extra aandacht voor deze misdrijven, onder meer met activiteiten over hoe je de kans op een woninginbraak kunt verkleinen.
Hoewel het aantal woninginbraken sinds 2012 is gehalveerd, blijft het noodzakelijk dat mensen hun woning goed beschermen tegen inbrekers. Met de juiste preventiemaatregelen neemt de kans op een inbraak tot 90 procent af.
Zeven jaar geleden werd er in Nederland 91.930 keer in een woning ingebroken; vorig jaar waren er 42.798 woninginbraken. ‘Dat zijn er voor mij nog 42.798 te veel’, vindt Sybren van der Velden, landelijk projectleider woninginbraak bij de politie. ‘Een inbraak in je woning is een heel heftige ervaring. Een wildvreemde die je huis openbreekt, doorzoekt en je spullen steelt. Op de plek waar je je het veiligst moet voelen.’
Activiteiten
De themadag wordt in Zoetermeer geopend door burgemeester en landelijk ambassadeur Aanpak Woninginbraken Charlie Aptroot. Het is het startsein voor allerlei preventieactiviteiten. Kijk voor een overzicht op www.europeanfocusday.nl. De dag wordt afgesloten in Almere.
Anti-inbraaktips
Mensen kunnen zelf veel doen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden. Goed hang- en sluitwerk aan deuren en ramen bijvoorbeeld. Sybren: ‘En als je ’s avonds nog de deur uit gaat; ramen dicht, lichtje aan, deur op slot.’ Meer anti-inbraaktips vind u hier.
Pieken en dalen
Het is niet voor niets dat aan het begin van de zomer extra aandacht wordt gevraagd. Over een heel jaar ziet de politie inbraakpieken en -dalen. ‘Een van die pieken ligt in juli en augustus omdat veel mensen dan op vakantie zijn. Gelegenheid voor inbrekers dus’, zegt Sybren. ‘In september is het nog lang licht, maar zijn mensen weer terug. Op dat moment zet een daling in. Zodra het ’s avonds eerder donker begint te worden, neemt het aantal inbraken weer toe, met december als topmaand.’
Europese last
Woninginbraken vinden door heel Europa plaats. Er zijn mobiel opererende bendes die door verschillende landen reizen om her en der hun slag te slaan. Om zicht op hen te krijgen en hen aan te kunnen pakken, werken de opsporingsdiensten uit verschillende landen samen. Er wordt onder meer informatie uitgewisseld, waarbij Europol een belangrijke rol speelt.
Foto: Pixabay.com