Aanhoudingen bij boerenprotesten in Wijster

Gepubliceerd door Angelo Hessel op

Wijster – Protesterende boeren blokkeerden vanochtend vroeg de toegang naar het Afvalverwerkingsbedrijf Attero in Wijster. Er stonden op de Vamweg tientallen landbouwvoertuigen en auto’s die de toegangsweg naar het bedrijf blokkeerden. Voor de blokkade ontstond een rij van vrachtwagens, die hun lading niet bij het bedrijf konden afleveren. Inmiddels maakten de boeren de toegang tot het bedrijf weer vrij. De groep verplaatste zich na hun actie naar een naburig agrarisch bedrijf.

Actie politie
Om te voorkomen dat er meer voertuigen naar de blokkade konden komen, sloot de politie diverse toegangswegen af. Inmiddels zijn de afgesloten wegen weer vrijgegeven. De actievoerders werden vanmorgen aangehouden op het terrein van het agrarisch bedrijf of in de omgeving, waar zij na hun actie heen reden. Zij werden overgebracht naar het politiebureau Balkengracht in Assen voor nader onderzoek. Met de blokkade van het afvalverwerkingsbedrijf overtraden zij het verbod om met landbouwvoertuigen te demonstreren, dat voor deze week in Noord-Nederland werd afgekondigd.

Demonstratieverbod voor trekkers en landbouwvoertuigen
Demonstraties met trekkers en andere landbouwvoertuigen zijn in Drenthe, Friesland en Groningen sinds deze week echter niet meer toegestaan. Dit verbod geldt in ieder geval tot en met maandag 13 juli 2020. Het besluit is genomen door de voorzitters van de Veiligheidsregio’s Drenthe, Friesland en Groningen. Dit om de gezondheid en (verkeers)veiligheid van de overige weggebruikers en de boeren te waarborgen en om wanordelijkheden te voorkomen. De politie gaf vanochtend uitvoering aan dit besluit.

Onderzoek
De boeren werden aangehouden bij het agrarisch bedrijf, omdat zij kort daarvoor het verbod hadden overtreden door met landbouwvoertuigen op de openbare weg te demonstreren. De arrestanten werden op het politiebureau voorgeleid en gehoord.

Aanhoudingen
Er zijn in Wijster vanochtend in totaal 63 actievoerders aangehouden onder wie 7 minderjarigen. Zij zijn naar het politiebureau gebracht. De verdachten kregen een boete van €390,- opgelegd. De minderjarigen werden doorverwezen naar Halt. Alle actievoerders verlieten ondertussen het politiebureau. Bron: Politie.nl

Archieffoto: Newspower.nl

Categorieën: Groot Nieuws