Waarschuwing voor extreem weer
De Bilt – Met de eerste grote storm van het seizoen op komst waarschuwt het KNMI voor extreem weer maandagochtend in de hele westelijke helft van het land en het noorden. Het weerinstituut geeft de ‘code oranje’ af en verwacht maandagochtend en -middag in het westen, midden en noorden van het land zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur.
In het noordwestelijk kustgebied halen die mogelijk 130 kilometer per uur. Meer naar het oosten zullen zware windstoten van 75 tot 100 km per uur voorkomen. Een code oranje is een waarschuwing voor extreem weer. Er wordt dan van iedereen oplettendheid gevraagd.
Nog extremere omstandigheden krijgen een weeralarm van het KNMI mee. Dat zou in theorie maandag nog gegeven kunnen worden, omdat er windstoten van meer dan 120 kilometer per uur worden verwacht.
Windkracht 11
Nadat het zondag al flink waaide, wordt er maandag een zware storm verwacht langs de Nederlandse kust. Veerbootrederij Doeksen en de NS namen alvast maatregelen, automobilisten kunnen rekenen op files en meteorologen verwachten schade. Een lagedrukgebied trekt maandag over de Noordzee. Dat zorgt in Nederland voor windkracht 9 tot 10 langs de kust en misschien zelfs 11 Beaufort op de Waddeneilanden aan het einde van de ochtend, zo klinkt het uit verwachtingen van Weeronline.nl, het KNMI en Meteoconsult. In de middag gaat de wind uiteindelijk weer liggen. Vooral de windstoten van mogelijk 130 kilometer per uur kunnen echter voor schade zorgen.
De laatste keer dat er een zware storm in Nederland plaatshad was op 18 januari 2007. Toen werd de totale schade geraamd op zo’n 330 miljoen euro. Bladeren
Dat heeft er vooral mee te maken dat bomen nog redelijk veel bladeren hebben, waardoor ze veel wind vangen.
De natte bodem door de vele regen in oktober helpt ook al niet mee; de bomen hebben daardoor minder grip. Ook dakpannen en -platen zijn gevoelig voor de plotse rukwinden. Dat bleek zondag al, toen er bij de hulpdiensten in verschillende regio’s meldingen van afgebroken takken en omgevallen bomen binnenkwamen.
Ook een enkele steiger, dakplaat en zonnecel bleek niet bestand tegen de windvlagen. Maar al met al viel de schade zondag, toen er kort een windkracht 9 werd gemeten in IJmuiden, mee. Bovendien deden zich geen persoonlijke ongelukken voor.
Verkeer
Omgewaaide bomen en verkeersborden, afgewaaide takken en afgevallen lading kunnen het verkeer, zowel in de auto als op de fiets, ernstig hinderen. Rijkswaterstaat drukt mensen op het hart maandagochtend de actuele situatie op de weg in de gaten te houden en zo nodig de route of het tijdstip van vertrek aan te passen.
De ANWB verwacht dat de ochtendspits dubbel zo zwaar wordt als normaal door de verwachte zuidwesterstorm.
Treinen
Om te voorkomen dat er maandag grote problemen ontstaan, rijdt de NS met een aangepaste dienstregeling. Daardoor zullen reizigers soms langer moet wachten, maar wordt de kans op grote calamiteiten verminderd.
Rederij Doeksen haalt uit voorzorg een aantal veerdiensten naar Vlieland en Terschelling uit de vaart. De ANWB waarschuwt voor een drukke ochtendspits met naar verwachting tweemaal zoveel files als normaal.
Bovendien wordt het ook voor fietsers geen pretje om zich maandagochtend te verplaatsen. Engeland maakt zich overigens ook op voor de storm, die daar vermoedelijk voor wind met orkaankracht zal zorgen. De storm komt daar volgens de verwachtingen zondagavond laat aan en trekt dan over het land. (Bron: De Telegraaf)