Winkeldiefstal met grote gevolgen – mobiel banditisme
Driebergen – De politie heeft vrijdag 1 februari op de A27 ter hoogte van Lexmond drie mannen en een vrouw uit Roemenië, zonder vaste woon- en verblijfplaats in Nederland, aangehouden voor winkeldiefstal. In hun auto trof de politie drinkbekers, kleding en cosmeticaproducten aan die van diefstal afkomstig waren.
Twee verdachten, 28 en 33 jaar oud, zitten nog vast en moeten zich 13 februari voor de rechter verantwoorden. Een procedure om beide ongewenst vreemdeling te verklaren is in werking gezet.
Tijdens de controle van de auto zagen medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid dat de 33-jarige bestuurder geen rijbewijs had. Verder troffen de agenten naast kledingstukken met labels een aantal drinkbekers, zogenaamde tumblers, aan. De prijsstickers zaten er nog op. De inzittenden konden niet aantonen waar de spullen gekocht waren. Demannen en de vrouw werden aangehouden voor heling of diefstal en een nader onderzoek werd gestart.
68,73
Al snel werd duidelijk dat de drinkbekers eerder die dag gestolen waren bij een tankstation langs de A2. Op de camerabeelden was duidelijk te zien dat twee van de aangehouden verdachten de drinkbekers wegnamen en de andere twee voor de afscherming zorgden. Het bedrijf heeft direct aangifte gedaan van de diefstal van de tumblers met een totale waarde van 68,73 euro.
Pepperspray
Veel ophef voor een relatief klein bedrag zult u misschien denken. Maar dan begint het pas.Uit de politiesystemen blijkt ook dat drie van de vier verdachten op 29 januari ook al zijn opgepakt in Amsterdam. Toen reden ze in een andere auto, hadden ze geen gestolen goederen bij zich maar wel een jammer en een busje pepperspray. Een jammer wordt vaak door winkeldieven gebruikt om de detectiepoortjes van winkels uit te schakelen. De Amsterdamse politie heeft daarvoor proces-verbaal opgemaakt. Uit die informatie bleek ook dat de groep verbleef op een vakantiepark in Noord-Holland. Inmiddels waren ze daar vertrokken. Verder bleek dat de 33-jarige verdachte de afgelopen jaren al achttien keer in contact was geweest met de politie voor het plegen van vermogensdelicten. Hij was eerder veroordeeld en had een voorwaardelijke straf van twee maanden opgelegd gekregen. Die straf zal hij nu in ieder geval moeten ondergaan. De 28-jarige verdachte was twee keer eerder voor vermogensdelicten in aanraking geweest met de politie.
België
Voor een compleet beeld werd ook aan de politie in omringende landen informatie gevraagd over de verdachten. Toen bleek de 33-jarige verdachte in België een straf van zes maanden moet uitzitten voor het plegen van vermogensdelicten. Ook in Frankrijk was hij vaker in aanraking geweest met de politie voor dergelijke delicten.
Aanpak mobiel banditisme
Betrokken verdachten passen in het beeld van ‘mobiel banditisme’. Rondtrekkende dadergroepen, zonder vaste woon-of verblijfplaats, die zich in wisselende samenstelling schuldig maken aan vermogensdelicten. De aanpak van mobiel banditisme is een speerpunt van de Landelijke Eenheid. Samen met het Openbaar Ministerie, Detailhandel Nederland en de andere politie-eenheden hebben we het doel om mobiel banditisme aan te pakken zodat de daders weten dat in Nederland niet gratis gewinkeld kan worden. Verdachten op heterdaad betrapt en met antecedenten komen in aanmerking voor snelrecht, blijven vast tot de zitting en komen in aanmerking voor een ongewenst-verklaring van de IND. Zo voorkom je dat ze tot de datum van terechtzitting in vrijheid kunnen blijven ‘winkelen’ en net voor de zitting voor weer vertrekken naar een ander land. Als ze ongewenst persoon zijn kan iemand bij aantreffen altijd worden verwijderd, ook als ze geen strafbare feiten hebben begaan. Ook dit heeft signaalwerking.