Blog: Derde kerstdag, voetbaltruc

Het is 27 december, ook wel derde kerstdag genoemd. Veel mensen zijn in een goede bui en genieten van de vrije dagen aan het eind van het jaar. Veel toeristen bezoeken de hoofdstad. Ook zakkenrollers zijn in die dagen graag in Amsterdam aanwezig. De eerste melding komt binnen; een man ziet twee verdachte figuren op de Bloemenmarkt die veel interesse hebben in het dure horloge van een Aziatische toerist.

Afgelopen maanden hadden we al vaker meldingen van zogenaamde ‘horlogetrekkers’. Dat zijn zakkenrollers die hun slachtoffer met een zogeheten ‘voetbaltruc’ van hun, Rolex, Audemars Piquet of ander duur klokje afhandig maken.

Bij deze truc zoekt de zakkenroller amicaal contact met het slachtoffer. Door tegen het been te schoppen leidt hij het slachtoffer af.

Door deze afleiding en de kleine pijnprikkels, registreren de hersenen de zakkenrollershandelingen niet.

Een compagnon van de zakkenroller spreekt het slachtoffer vaak tijdens de truc aan en dat zorgt voor nog meer afleiding.

Een oplettende burger vertelde ons de locatie en bij aankomst wees hij ons de twee mannen aan. We kunnen gelijk aan de bak, want het eerste slachtoffer wordt al onder handen genomen.

Een zakkenroller vraagt aan een toerist om een foto van hem en zijn compagnon te maken. Terwijl de man zijn handen omhoog brengt en nietsvermoedend een foto maakt van het duo, zakken zijn mouwen van zijn jas omlaag.

Dit is het moment waarop de zakkenrollers hebben gewacht. Het horloge van de man wordt zichtbaar.

Nadat de man de foto heeft gemaakt, loopt de zakkenroller naar hem toe en geeft hem een stevige hand, of eigenlijk handen. Want de andere hand wordt op zijn horloge gelegd.

De compagnon houdt de argeloze toerist ondertussen aan de praat. Kennelijk is deze buit niet bijzonder genoeg want de twee taaien al snel af. Het slachtoffer heeft geluk gehad.

Voor ons is het in ieder geval duidelijk dat we te maken hebben met ‘horlogetrekkers’.
We volgen de mannen en belanden uiteindelijk op de chique P.C. Hooftstaat. Dure winkels en rijke klanten, daar moet wel iets tussen zitten, hebben onze mannen gedacht. En ze krijgen gelijk. Een Aziatisch stel is aan het winkelen en worden al snel opgemerkt. Dure schoenen, merkkleding én een Audemars Piquet.

De jacht wordt geopend. De twee mannen zoeken een geschikt moment om het Aziatische stel aan te spreken.

De voetbaltruc wordt meteen toegepast. “Hallo, hoe maakt u het? Wilt u even een foto van ons maken?” De Aziatische man trapt erin en wij weten wat komen gaat. De foto is nog maar net gemaakt en de handen worden al geschud.

De tweede hand wordt op het horloge gelegd. Een grote glimlach verschijnt op het gezicht van de zakkenroller, want hij ziet 40.000 euro om de pols van de Aziaat. Met zijn rechterbeen begint hij schopbewegingen te maken en ondertussen grijpt hij het dure horloge. Zijn compagnon kijkt lachend toe en speelt het spel mee.

Wij zien het, met tegenzin, allemaal van een afstand gebeuren. Maar alleen zo kunnen we ze op heterdaad betrappen. Nog even wachten, en dan mogen wij ónze truc laten zien.

Door de voetbaltruc en het trekken aan het horloge, valt het slachtoffer uiteindelijk op de grond en raakt lichtgewond. Dit is het moment om in te grijpen.

Van alle kanten stormen wij de P.C. Hooftstraat in en houden de twee verdachten aan. Ze hebben geen schijn van kans om te vluchten.

Terwijl het slachtoffer enigszins verward overeind kruipt, worden de verdachten op de grond gelegd en geboeid. De rollen zijn ineens omgedraaid. Het duo viert dit jaar oud en nieuw in de gevangenis.

25 december 2019 – Hoofdagent Joris

Foto: MeterNieuws.nl