Notoire dief probeerde politie om de tuin te leiden met nieuwe naam

Driebergen – In de strijd tegen internationaal rondtrekkende bendes die zich in Nederland schuldig maken aan vermogensdelicten, ook wel mobiel banditisme genaamd, werd de politie onlangs geconfronteerd met een verdachte die hen wel op een bijzondere manier probeerde te slim af te zijn. De man had namelijk in Bulgarije een nieuwe achternaam en nieuwe voornamen aangenomen.

De politie hield zondag 10 mei in het Zeeuwse Waarde drie mannen aan die werden verdacht van de diefstal van diesel uit een vrachtwagen. De drie mannen van 33, 34 en 41 jaar hadden allen de Bulgaarse nationaliteit. Voor het vaststellen van de identiteit van de verdachten werden middels de ID-zuil de personalia en de biometrische gegevens – vingerafdruk en foto – vastgelegd. Even later kregen de agenten de terugkoppeling dat de 33-jarige verdachte al onder een andere naam in Nederland bekend is.

Notoire dief
De betreffende verdachte is de afgelopen vijf jaren regelmatig met de politie in aanraking geweest. Hij is bij de politie bekend als een notoire dief en inbreker die zijn strafbare feiten meestal pleegde met verschillende medeverdachten uit Bulgarije. Hij is daarvoor meerdere keren aangehouden en veroordeeld.
Ongewenst vreemdeling
In september 2019 is de man op grond van zijn nimmer aflatende drang tot het plegen van strafbare feiten op verzoek van de politie door de immigratie en naturalisatiedienst (IND) tot ongewenst vreemdeling verklaard. Hij werd uit zijn hechtenis ontslagen en het land uit gezet.

Nieuwe naam
Maar blijkbaar was zijn drang naar zijn ‘jachtvelden’ in Nederland bijzonder groot want de verdachte heeft, waarschijnlijk in een poging zijn ongewenstverklaring te omzeilen, in Bulgarije een nieuwe naam aangenomen. Maar dank zij de ID-zuil is zijn plan niet gelukt. Hij zal nu in ieder geval nog twee gevangenisstraffen van in totaal 220 dagen in Nederland moeten uitzitten alvorens hij weer uit het land wordt verwijderd.
Taskforce Mobiel Banditisme
Het OM, Politie, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ministerie van Justitie en Veiligheid,, Detailhandel Nederland en Transport en Logistiek Nederland werken sinds 2018 intensief samen in de Taskforce Mobiel Banditisme om onder andere ondernemers te helpen in de strijd tegen rondtrekkende bendes. Ook eist het OM sinds mei 2019 hogere straffen bij vermogensdelicten gepleegd door deze bendes.

Foto: Pixabay.com