Bodycams gaan dronkenschap Emmer jongeren vastleggen

Emmen – In Emmen start de politie, de gemeente Emmen en Halt met ‘De Confrontatie’. Hierbij draagt de politie tijdens evenementen een bodycam en filmt zorgwekkend of bekeuringswaardig gedrag van minderjarigen onder invloed, om de jongere en de ouders/verzorgers op een later moment via deze beelden te confronteren met het gedrag. ‘Komend weekend is het carnaval. Een goed moment om te starten met dit project’, zegt hoofdagente Kim Luinenburg.

Camerabeelden
Samen met onze partners willen we overmatig alcoholgebruik, openbaar dronkenschap en misdragingen bij minderjarigen aanpakken, met als doel het gedrag in de toekomst te voorkomen. Het basisteam in Emmen maakt gebruik van een zogenoemde bodycam. Kim: ‘Als we een minderjarig(e) jongen of meisje met zorgwekkend gedrag zien of situaties die bekeuringswaardig zijn aantreffen, dan maakt een agent hier beelden van met de bodycam.’

Risico’s overmatig alcoholgebruik
‘Binnen een paar dagen na het incident nodigen we de jongen of het meisje en de ouders/begeleider(s) uit voor een gesprek op het politiebureau’, vervolgt Kim. ‘We confronteren hen samen met een medewerker van Halt met de beelden. In het gesprek willen we ze bewust maken van de risico’s van hun vertoonde gedrag. We willen herhaling van overmatig drankgebruik voorkomen. Bovendien willen we de kans dat jongeren slachtoffer worden van een beroving, mishandeling of zedendelicten verkleinen.’ Tenslotte bestaat ook het risico dat omstanders filmpjes op sociale media plaatsen. Het gesprek vindt plaats op vrijwillige basis. Daarna wordt het beeldmateriaal direct gewist.