Blog: Held op leeftijd

We gaan naar een melding van een inbraak. Een dame op leeftijd doet de deur open. Ze kijkt ons een beetje beduusd aan. Of we binnen mogen komen, vraag ik haar. “Ja natuurlijk”, zegt ze, “ik heb jullie toch gebeld?”

Als we naar binnen lopen, probeer ik te ontdekken waar de inbrekers hun slag hebben geslagen. Maar ik zie eigenlijk niets bijzonders.

De bejaarde vrouw begint te vertellen dat zij ‘s nachts om half vier de stem van haar overleden man hoorde. Die vertelde haar dat het alarm in de keuken afging, wat klopte want ze hoorde het alarm ook.

Terwijl de vrouw voor ons uit loopt, kijk ik mijn collega aan en trek een wenkbrauw op: is dit zo’n situatie waarbij de persoon in kwestie misschien dingen ziet en hoort die er niet zijn?

De vrouw gaat verder en laat ons zien dat er wat lades van een kastje in de woonkamer en de keuken op een kiertje staan.

Het kastje in de keuken staat vol met condoleancekaarten. Als de vrouw ziet dat ik ernaar kijk zegt ze dat haar man drie weken eerder is overleden.

Ik zeg haar dat het een heftige tijd voor haar moet zijn. Ze glimlacht naar me en knikt. Daarna trekt ze een keukenlade open en haalt er een portemonneetje uit. Daaruit hebben de dieven ongeveer 10 euro gestolen zegt ze.

Een vreemd verhaal: de stem van haar overleden man, lades op een klein kiertje, geen duidelijke plaats van binnenkomst en maar 10 euro buit.

Opeens laat ze me de keukendeur zien. Daarop zijn wel degelijk braaksporen te zien. De inbraak is dus wel echt gebeurd. Ik haal mijn telefoon tevoorschijn voor het opnemen van de aangifte.

Ze vertelt me het verhaal nog eens. Om half vier schrikt ze wakker van het alarm. Als daarna de telefoon gaat met de automatische boodschap waar het alarm precies af gaat schrikt ze nog eens: het bericht is ingesproken door haar inmiddels overleden man.

Meteen daarna belt haar zoon, die heeft ook een alarmbericht ontvangen. Hij adviseert zijn moeder om toch een kijkje in de keuken te gaan nemen.

De vrouw laat zich niet tegenhouden door haar leeftijd, het horen van de stem van haar man die ze pas heeft verloren of van het feit dat er mogelijk een inbreker in huis is: ze gaat gewoon naar beneden en ontdekt de inbraak.

Ik ben er even stil van. En zeg haar dan dat ik haar een enorm dapper mens vind. Ze kijkt me trots aan en knikt nog eens. Voor vandaag is deze mevrouw mijn held.

Geschreven door agent Els 08 januari 2020

Foto: pixabay.com