Cold cases op de kaart met coldcasekalender

Gepubliceerd door Angelo Hessel op

Nederland – De politie brengt in 2019 voor het derde jaar op rij een coldcasekalender uit. Rechercheurs brengen daarmee langlopende zaken opnieuw onder de aandacht, hopend op een doorbraak.

De politie verspreidde in 2017 voor het eerst kalenders met cold cases in gevangenissen. Elke kalender bevat 52 cold cases, voor elke week één.

Ook dit jaar bevat de coldcasekalender een breed palet aan politiezaken, van onopgeloste moorden en doodslagen tot vermissingszaken en onbekende doden. De oudste zaak op de kalender van 2019 is de vermissing van de Amsterdamse Alwin Sterk uit 1972.

Coldcasekalender 2019
‘Na de eerste kalender verdubbelde het aantal tips’, vertelt Aart Garssen, landelijk portefeuillehouder cold cases. ‘We hebben het onderwerp hiermee echt op de kaart gezet. Dat doen we voor de nabestaanden. Tegen hen zeggen we: als politie lossen we niet alle zaken op, maar we laten een zaak nooit los. Ook oude zaken verdienen aandacht.’

Tips
Soms leidt die aandacht tot nieuwe tips. Zo ontving de politie in 2018 in totaal 302 tips over zaken van de coldcasekalender. Veertig daarvan bleken bruikbaar. In dertien oude zaken is het politieonderzoek heropend of onderzoekt een coldcaseteam de mogelijkheden daartoe.

Verspreiding
De kalender wordt verspreid in gevangenissen en bij de reclassering, omdat uit onderzoek en ervaring blijkt dat onder (ex)gedetineerden relatief veel kennis aanwezig is over gepleegde strafbare feiten. Andere belangstellenden kunnen de coldcasekalender online bekijken en downloaden via de themapagina over cold cases op de website van de politie. Daar staat ook informatie over tientallen andere cold cases.

Pilot tbs-instellingen
In 2018 deden de politie en de Dienst Justitiële Inrichtingen een pilot in twee tbs-instellingen om te toetsen of de coldcasekalender ook in tbs-klinieken kan worden verspreid. Op basis van de uitkomsten van de pilot wordt in het eerste kwartaal van 2019 besloten of de kalender in alle tbs-instellingen wordt verspreid.

Nieuwe technieken
Oude zaken kunnen ook na lange tijd weer in beweging komen. Soms besluiten mensen na jaren van zwijgen alsnog hun kennis over een zaak te delen. Door het verlengen van de verjaringstermijn in 2013 kunnen sommige zaken langer onderzocht worden. Nieuwe technieken, zoals geavanceerder DNA-onderzoek, leiden soms ook tot doorbraken.

Kunstmatige intelligentie
Binnen de politie zelf staan de ontwikkelingen evenmin stil. ‘Het komende jaar zetten we sterk in op de digitalisering van cold cases en de inzet van kunstmatige intelligentie bij het analyseren van zaken’, vertelt Garssen. ‘Door beter inzicht in alle cold cases kunnen we de schaarse politiecapaciteit gerichter inzetten op kansrijke zaken.

Daarnaast gaan we nog meer gebruik maken van externe deskundigheid, zoals in de samenwerking met universiteiten of door de inzet van gepensioneerde politiemensen.’

https://www.politie.nl/nieuws/2019/januari/17/00-cold-cases-op-de-kaart-met-coldcasekalender.html

Categorieën: Binnenland