Politieman raakt gewond tijdens achtervolging

Hillegom – In de Hoofdstraat is op zondagmorgen 14 oktober rond middernacht een 24- jarige man uit Noordwijk na een politieachtervolging met zijn auto tegen een lichtmast gereden. Bij zijn aanhouding raakte een agent gewond aan zijn hand.

De 24-jarige bestuurder van een auto werd door agenten in de Meerbeekstraat gecontroleerd. Toen een van de agenten een speekseltest bij hem wilde uitvoeren reed de bestuurder met geopend bijrijdersportier er plotseling vandoor. Daarop achtervolgden de agenten het voertuig dat zeer gevaarlijk met hoge snelheid door het centrum van Hillegom reed. Op de Hoofdstraat zagen de politieagenten dat het voertuig tegen een lichtmast was gereden en dat de bestuurder er rennend vandoor ging. Een van de agenten zette lopend de achtervolging in. Vervolgens klom de man over een ijzeren hek. De politieagent die hem achtervolgde verwondde zich aan een ijzeren punt van dit hek en raakte gewond aan zijn hand. De 24- jarige Noordwijker werd uiteindelijk in de Houttuin achter een container aangetroffen. De man weigerde mee te werken aan zijn aanhouding en werd met behulp van pepperspray naar de grond gewerkt en geboeid. Bij de aanhouding werd de agent geholpen door een oplettende burger. Na behandeling bij de dokterspost kon de politieagent zijn dienst vervolgen.
Uit een adem- en een speekseltest bleek dat de man vermoedelijk verdovende middelen had gebruikt. Op het politiebureau werd bloed van hem afgenomen. Het bloedmonster wordt door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op de aanwezigheid van alcohol en drugs. De auto van de man is in beslag genomen en het rijbewijs is ingevorderd. De verdachte wordt gehoord en er zal een proces-verbaal tegen hem worden opgemaakt.

Speekseltest
Sinds 1 juli 2017 is het voor de politie mogelijk om bij vermoedens van rijden onder invloed van drugs gebruik te maken van een speekseltest. Als uit de test blijkt dat iemand drugs heeft gebruikt, wordt een vervolgonderzoek ingesteld. Een arts of verpleegkundige neemt hiervoor bloed af en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) analyseert bloedmonsters op het type drugs en de hoeveelheid drugs. De uitslag van het bloedonderzoek geldt als bewijsmiddel. Kijk op politie.nl voor meer informatie.