Blog: Foute boel

‘Soms krijg ik een telefoongesprek waarbij ik al meteen het gevoel heb dat er iets niet klopt. Dat was ook het geval toen een huishoudelijke hulp mij belde.’
De huishoudelijke hulp zei: “Mevrouw, ik kwam net bij de woning van een oude dame, waar ik schoonmaak. Ik heb al diverse keren aangebeld, maar ze doet niet open. Dat is niet normaal. Ze is altijd thuis en ze weet dat ik kom.”

Op dat moment schieten er al allerlei gedachten door mijn hoofd. Is die oude dame gevallen, ligt ze in de woning en kan ze niet meer opstaan? Misschien heeft ze een hartaanval gehad of een hersenbloeding?
“Ik weet dat de buurvrouw een reservesleutel van haar woning heeft”, vertelt de huishoudelijke hulp verder. “Dus ben ik naar de buren gelopen en heb de buurvrouw gevraagd of zij met me mee wil gaan om de deur open te maken. Gelukkig was de buurvrouw thuis en ze liep meteen met me mee. Toen we binnenkwamen in de woning zagen we meteen dat er iets niet klopte. Beneden in de woning stonden overal de kastdeurtjes open en alles was overhoop gehaald. Mevrouw zagen we niet. Vervolgens gingen we voorzichtig naar boven. Op de slaapkamer van mevrouw zagen we een kastdeur openstaan met een kluisje erin. Voor de kastdeur lag een mes op de grond.”

Op dat moment dacht ik: dit is helemaal fout. Waar is die mevrouw? Ik vroeg aan de meldster of ze de oude dame ergens hadden gezien. “Nee”, zei meldster, “we hebben overal gekeken maar ze is er niet.” Op dat moment veranderde de woning van de oude dame voor mij in een plaats delict. Even schoot het door me heen dat de oude dame misschien was ontvoerd.

Ik heb de meldster gezegd dat ze meteen de woning moesten verlaten, de deur op slot moesten doen en bij de buurvouw thuis op de politie moesten wachten.Ik dacht: er moet zeker sporenonderzoek plaatsvinden, dus heb ik onmiddellijk om alle gegevens gevraagd van de meldster en de melding doorgezet naar de meldkamer. Vervolgens kun je op het GMS-scherm (het scherm waarop de actuele meldingen staan, red.) zien dat er een politiepatrouille naartoe gaat. Even later komt op datzelfde GMS-scherm de melding binnen dat de politie de oude dame heeft aangetroffen in de garage. Ze was al overleden, vermoord…
Zo’n verhaal doet wat met me, want ik krijg niet iedere dag zo’n melding binnen. Ook voor mij is dit een heftig gesprek. Op dit moment ligt deze zaak bij de rechter en heeft het OM 18 jaar gevangenisstraf geëist tegen de verdachte.
Blogs en politieverhalen
Politiemensen delen sinds oktober 2013 hun dagelijkse belevenissen met u in blogs. Zij schrijven hun verhalen in eigen tijd. Sinds juni 2015 vertellen enkelen hun ervaringen ook in korte video’s onder de noemer: ‘Echte politieverhalen’. De blogs en video’s zijn te vinden op politie.nl, Twitter (@Politie) en Facebook (Politie Nederland). U kunt daar ook reageren op een verhaal. Lees en bekijk meer blogs en politieverhalen in beeld op de overzichtspagina Politieverhalen.

03 oktober 2018 – Jacqueline van Rijt

https://www.politie.nl/blogs/00-korpsmedia/blog-foute-boel.html?sid=2e4c70d9-4ab8-4dcf-98f6-d3f50198716f