89-jarige vrouw slachtoffer oplichter aan de deur

Waalwijk – Een man beduvelde zaterdagavond 15 september een bejaarde vrouw met een babbeltruc. De politie zoekt getuigen die de man(nen) hebben gezien.
Rond 18.05 uur belde de man bij het appartementencomplex aan de Jan Pannebakkerhof. Hij vertelde dat hij van de gemeente was en dat er een lek op het dak was. Hij vroeg of hij in haar woning om wat controles te doen. Terwijl hij door de woning van de 89-jarige vrouw liep is mogelijk een tweede dader de woning binnengekomen. Toen hij weg was, ontdekte het slachtoffer dat ze bestolen was van sieraden. De politie zoekt getuigen die de man(nen) hebben gezien.

Signalement
Dader 1:
• De man heeft een fors postuur.
• Hij is tussen de 30 en 40 jaar oud
• Hij is tussen de 1 m 70 en 1 m 80 lang
• Heeft een licht getinte huidskleur
• Zwart haar dat naar achter is gekamd tot in zijn nek en brede bakkebaarden.
• Hij droeg een witte blouse met lange mouwen.

Dader 2:
• Een blanke man
• Hij is tussen 25 en 30 jaar oud.
• Ongeveer 1m 85 lang.
• Donkerblond / rossig haar, aan de zijkant opgeschoren.

Tips
Heeft u kort voor of na het incident iets verdachts gezien in de buurt van de Jan Pannebakkerhof in Waalwijk, neem dan contact op met de politie. De politie is via 0900-8844 bereikbaar. U kunt tips ook anoniem doorgeven via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 – 7000 of via het Politie
WhatsApp nummer 06-1220 7006. Zaaknummer 2018218344.

Wat kan ik het beste doen tegen babbeltrucs aan de deur?
De volgende tips kunnen helpen voorkomen dat u het slachtoffer wordt van een babbeltruc.
Aangebeld?
Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.
Open de voordeur bij woongebouwen met een centrale toegang alleen voor uw eigen bezoek. Kijk door het raam, de deurspion of gebruik de intercom.
Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.
Babbeltrucs en overvallen vinden niet alleen ‘s avonds plaats. Blijf ook overdag alert op mensen met verkeerde bedoelingen.
Opengedaan?
Dieven komen in alle vormen en maten voor en dragen vaak keurige pakken. Ook schattig ogende kinderen of moeders met kinderen kunt u niet per definitie vertrouwen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent.
In gesprek?
Laat nooit onbekenden uw huis binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld.
Wilt u iets pakken, bijvoorbeeld uw telefoon of geld? Laat mensen dan buiten wachten en doe uw deur dicht. Neem nooit uw portemonnee mee naar de deur. Het is ook handig om een klein geldbedrag vlakbij de voordeur neer te leggen (in de meterkast bijvoorbeeld).
Komen onbekenden aan de deur met de vraag of ze het alarmnummer mogen bellen? Laat ze dan niet binnen en bel zelf 112.
Laat vreemden geen gebruikmaken van uw toilet, maar verwijs ze naar een openbaar toilet.
Wissel geen geld aan de deur.
Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.
Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

Geld?
Geef nooit uw pinpas en/of pincode af. Een bank of de politie vraagt daar nooit naar.
Bewaar altijd uw pinpas en pincode apart.
Betaal geen (porto)kosten voor niet door uzelf bestelde pakjes. Er zijn gevallen bekend waarbij een nepkoerier mensen vraagt te pinnen via een mobiel pinapparaat. Het verkeerde pasje wordt dan teruggegeven en er wordt geld van de rekening gestolen.
Er is vaak sprake van buitverwachting. De overvaller verwacht dat er geld, sieraden of autosleutels in uw woning zijn. Het is daarom belangrijk om over dit soort bezittingen met zo weinig mogelijk mensen te praten. Voorkom dat u grote geldbedragen thuis bewaart.

Onbetrouwbaar?
Kijk goed naar het uiterlijk van onbekende bezoeker(s), noteer dit voor de zekerheid. Probeer ook bij vertrek van onbekenden het kenteken van een eventueel voertuig te zien en te noteren.
Twijfelt u achteraf over de oprechtheid van een bezoeker, of mist u goederen, bel dan 112 (als de dader nog in de buurt is), 0900-8844 en doe aangifte. Laat spullen staan die door de oplichters zijn aangeraakt (bijvoorbeeld een peuk of het glas waaruit degene gedronken heeft).
Voelt u direct wantrouwen tegen onbekende bezoekers en/of zijn de daders zijn nog in de buurt, bel dan direct de politie via alarmnummer 112.

Geweld?
In sommige gevallen verloopt een babbeltruc in combinatie met bedreiging en/of geweld. Zo kan een babbeltruc uitlopen op een woningoverval. Mocht u slachtoffer worden van een woningoverval, dan is het verstandig om de overvaller niet tegen te werken. Het gaat immers om uw veiligheid. Het is beter om het signalement van de dader(s) in u op te nemen en wanneer de gelegenheid daar is dit direct op te schrijven. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. De politie adviseert ook voor woningovervallen het RAAK-principe: Rustig blijven, Aanvaarden, Afgeven van geld of goed en Kijken. Bel zodra het kan 112. Hebt u professionele hulp nodig? Neem dan contact op met Slachtofferhulp.