De winter die toch begon

Na bijna twee maanden met amper vorst konden de schaatsen aan het einde van de meteorologische winter toch nog uit het vet. De wisseling van de maand is zelfs in jaren niet zo koud geweest. De laatste dag van de meteorologische winter met een landelijk laagste temperatuur van -10,5 graden in Woensdrecht is de koudste van het seizoen. De middagtemperatuur ligt vandaag landelijk tussen -1 en -4 graden.

De laatste dag van de winter is in De Bilt ook de enige ijsdag (maximumtemperatuur onder nul) van dit seizoen. Normaal telt de winter hier zeven ijsdagen. Landelijk zijn op verschillende plaatsen drie ijsdagen voorgekomen. Sneeuwbuien die zich in de koude lucht boven het veel warmere water van de Oostzee en Noordzee vormden leverden op de Waddeneilanden plaatselijk meer dan 15 centimeter sneeuw op. Door de harde wind komt het daar ook tot stuifsneeuw.
Februari was veruit de koudste maand van het drieluik van de winter met een gemiddelde temperatuur van 2,5 graden onder het langjarig gemiddelde. Januari was juist 2,5 graden warmer dan normaal en eindigde in de top 10 van de zachtste januarimaanden in ruim honderd jaar. December was ook zacht waardoor het KNMI de winter van 2018 als vrij zacht classificeert. De gemiddelde temperatuur van deze winter was in De Bilt ongeveer 3,8 graden tegen 3,4 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010).
De zachtste dag van de winter was 24 januari met 14,7 graden in Woensdrecht, voor die tijd van het jaar een uitzonderlijke hoge temperatuur. In totaal leverde de winter in De Bilt 33 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) waarvan 23 in februari.
 

Code rood voor sneeuw en storm
Gemiddeld viel landelijk omstreeks 225 tegen 208 millimeter normaal. Februari was de droogste maand met landelijk 23 millimeter neerslag. Op 10 en 11 december kreeg ons land te maken met langdurige sneeuwval. Op veel plaatsen lag korte tijd 15 tot 20 centimeter, op de Veluwe lokaal 30 centimeter. Het KNMI gaf code rood uit. Op veel plaatsen liep het verkeer vast en kwam het openbaar vervoer volledig tot stilstand. Dat was ook het geval op 18 januari toen Nederland getroffen werd door een zware tot zeer zware storm. Met windstoten van 120 tot 125 kilometer per uur tot ver in het binnenland hoort de storm bij de top 10 van de zwaarste in bijna vijftig jaar.

Zonovergoten slot
Na een lange periode met vaak bewolkt weer scheen de zon de laatste dagen zo veel dat de winter als geheel een stuk zonniger was dan normaal. Gemiddeld over het land scheen de zon circa 245 uur tegen 196 uur normaal. Vlissingen was de zonnigste plaats met ruim 285 uur winterzon. Februari was met landelijk 160 uur zon een van de zonnigste sinds het begin van de metingen. Ook in De Bilt scheen de zon ongeveer 160 uur. Daarmee hoort deze maand samen met februari 2003 tot de zonnigste sinds de metingen zijn begonnen in 1901. Bron: KNMI

Foto: Karin de Haas-Niers (Foto is gemaakt in het Bargerveen)