Moord op Ralf Meinema omgeven door raadsels

Stieltjeskanaal/Klazienaveen – De moord op Ralf Meinema uit Klazienaveen roept veel vragen op. De politie vermoedt dat Meinema kort voor zijn dood bij iemand verantwoording moest afleggen.
“Het is onvoorstelbaar wij kunnen er niet bij”, zegt de moeder van Meinema vanavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. “Wij zitten nog alle dagen met de vraag wat is dit geweest?” De politie vroeg vanavond om hulp bij het oplossen van de moord.

Kofferbak
Het lichaam van de 31-jarige Meinema werd op vrijdag 31 maart gevonden in de kofferbak van zijn auto, een zwarte Mercedes SE300 uit 1986. Het misdrijf wordt daarom ook wel de kofferbakmoord genoemd.

De dag voor zijn dood heeft Meinema gewerkt bij een boerenbedrijf in Duitsland. Hij doet om half zeven ’s avonds nog een boodschap in Klazienaveen. Daarna gaat hij langs bij vrienden die niets bijzonders aan hem merken, meldt Opsporing Verzocht.

‘Gezellige jongen’
De meeste mensen die de politie na zijn dood heeft gesproken kennen Meinema als een gezellige jongen die hard werkt en in het weekend een biertje drinkt met zijn vrienden.

“Ik weet nog, ik stond bij de peuterspeelszaal. Ik zei je kunt aan het koppie zien dat het een deugniet is”, typeert zijn moeder hem.

Schimmige zaken
Het lijkt er volgens de politie sterk op dat hij op de één of andere manier bij wat schimmige zaken betrokken is geraakt. Zo zijn er geruchten dat Ralf verantwoording moest afleggen en daarom om het leven is gebracht. Maar waarvoor precies en door wie is niet duidelijk.

Op de laatste avond dat Meinema in leven is ziet een automobilist de Mercedes van Meinema. De auto staat aan de Noordersloot, vlakbij een meertje dat achter bomen ligt. De getuige kan zich nog herinneren dat er iemand naast de wagen staat, vermoedelijk was dat Meinema. In de buurt stond ook een motor of scooter, waardoor het aannemelijk is dat hij daar met iemand heeft staan praten.

Langs ouders om eten op te halen
Meinema rijdt daarna door naar het huis van zijn ouders in Erica. Hij haalt daar eten op en besluit dat thuis op te eten. Hij moet de volgende dag vroeg op en is van plan op tijd te gaan slapen.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat Meinema om 23.00 uur nog iets opzoekt op zijn smartphone en daarna van huis gaat. Of hij dat alleen doet, of dat er op dat moment iemand bij hem is, is nog altijd een raadsel. Daarom wil de politie nog altijd spreken met getuigen die de Mercedes van Meinema op donderdag 30 maart hebben zien wegrijden vanaf zijn huis aan de Langestraat in Klazienaveen of weten wie er op dat moment in die auto zat of zaten.

Ook in Emmen geweest
Rond 23.20 uur straalt de telefoon van Meinema aan bij een mast in de wijk Rietlanden in Emmen. Er zijn dus concrete aanwijzingen dat hij die avond in die wijk in het zuiden van Emmen is geweest. Voor zover bekend kwam hij daar normaal gesproken nauwelijks. En juist omdat hij de volgende dag al zo vroeg aan de slag moest, lijkt het alsof er een hele urgente reden was voor Meidema om die avond zo laat nog richting Rietlanden in Emmen te gaan.

Lichaam in kofferbak
De volgende ochtend rond 05.30 uur ziet een vrachtwagenchauffeur in het Stieltjeskanaal bij Coevorden een auto in het water liggen. Het is de Mercedes van Meinema. De motorkap staat onder water, maar de rest van de auto steekt er bovenuit. Op het eerste oog lijkt het een ongeluk, een auto die van de weg is geraakt en in het kanaal is beland. Maar zodra een agent de kofferbak opent, schrikt hij. Hij vindt er het lichaam van Ralf Meinema die met geweld om het leven is gebracht.

Trekhaak
De politie denkt dat degenen die de auto zo hebben achtergelaten de Mercedes naar de bodem van het kanaal wilden laten zinken. Maar dat lukte niet omdat de trekhaak aan de rand van het kanaal is blijven hangen. Als dat niet was gebeurd dan was de auto waarschijnlijk helemaal naar de bodem gezakt en was het maar de vraag geweest of het lichaam zo snel was gevonden.

Meinema reed in een hele kenmerkende auto. Een oud model Mercedes SE300 uit 1986 met het kenteken PV-20-HT. Er rijden relatief weinig van dat soort auto’s rond. Juist daarom hoopt de politie dat mensen die in het oog springende auto hebben gezien in het gebied tussen Klazienaveen, Emmen en het Stieltjeskanaal bij Coevorden.

Getuigen gezocht
Terwijl de politie op vrijdagochtend 31 maart bezig is met de Mercedes bij het Stieltjeskanaal, loopt een slanke man in een zwart bomberjack met de capuchon over zijn hoofd langs het kanaal.

Hij liep in de richting van het dorp Zandpol. Wat opviel was dat de man zijn hoofd afwendde naar voorbijgangers, alsof hij niet herkend wilde worden. Omdat niet duidelijk is wat de man in het bomberjack daar deed, wil de politie nog altijd weten wie hij is en met hem in contact komen.

Ook wordt de bestuurder gezocht van een auto met aanhanger die op dinsdag 28 maart voor het huis van Meinema geparkeerd stond. Dat was aan de Langestraat in Klazienaveen, twee dagen voor de moord.Op de politiebureaus van Emmen en Klazienaveen zijn in de maanden na Meinema’s dood anonieme handgeschreven brieven bezorgd. De politie wil graag in contact komen met de man of vrouw die deze brieven heeft geschreven. Voor de gouden tip die leidt naar de oplossing van de kofferbakmoord, staat een beloning van 15.000 euro klaar.

(Update) 11 tips

Vanavond kwamen er na de uitzending van Opsporing Vermist 11 tips binnen bij de politie over de kofferbakmoord. Het onderzoek gaat verder.

Heeft u wel informatie voor de politie maar die nog niet gebeld? Doe dat alsnog!

Opsporingslijn 0800-6070. Anoniem: 0800-7000

Bron: RTV Drenthe & Politie.nl

Foto: Politie.nl