Moeder en zoon opgepakt voor betrokkenheid bij internetoplichting

Zoetermeer – Politieagenten van de eenheid Den Haag hielden maandag 20 november om 07:00 uur in Zoetermeer een man en een vrouw aan voor internetoplichting.

Aanhoudingen
Verdachten zijn aangehouden na diverse marktplaatsoplichtingen waarin studieboeken, speelgoed en telecomapparatuur werden aangeboden maar die na betaling nooit werden geleverd.

Nadat er bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting deze zomer een groot aantal aangiften binnen kwamen, startte de districtsrecherche Zoetermeer van de politie eenheid Den Haag een onderzoek.

Uit dit onderzoek kwam de identiteit van twee verdachten naar voren: een moeder en haar zoon (19), beiden afkomstig uit Zoetermeer.

De politie ontving 136 aangiftes en vermoedt dat er nog meer mensen slachtoffers zijn geworden van deze internetoplichting.

Of de verdachten ook zelf achter de internetoplichtingen zitten wordt uitgezocht, in elk geval blijkt dat de bankrekening van de zoon bij de oplichtingen is gebruikt.

De moeder heeft inmiddels verklaard niets van de oplichtingen te weten en de slachtoffers schadeloos te hebben gesteld met haar eigen geld.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de moeder inderdaad nagenoeg alle kopers het geld heeft terugbetaald uit eigen middelen.

Het onderzoek naar waar het gestorte geld door aangevers is gebleven en wat de rol is van de zoon, is nog gaande.

Moneymuls
De politie komt vaak tegen dat internetoplichters gebruik maken van de bankrekeningen van derden, om zo zelf buiten schot te blijven. Of dat de hiervoor besproken zaak het geval is wordt onderzocht.

Deze derden (moneymules) beseffen niet altijd even goed dat ze internetoplichters faciliteren door hun bankrekening ter beschikking te stellen.

Tevens is het daarna natuurlijk schrikken geblazen als de autoriteiten en slachtoffers bij deze zogeheten “moneymules” op de stoep staan.