Ter Apel/Roswinkel: vuurwapens en grote hoeveelheid geld gevonden tijdens drugsonderzoek

Ter Apel/Roswinkel – In twee woningen aan de Hooiland en de Oudeweg en twee loodsen aan de Nomdenweg en de Westerstraat in Ter Apel vonden woensdagochtend 22 november invallen plaats vanwege een drugsonderzoek. Er werden drie mannen (43 jaar uit Emmen en twee uit Ter Apel van 46 en 62 jaar) aangehouden.

De 43-jarige werd woensdagochtend aangehouden op de N379 ter hoogte van Roswinkel en de 46-jarige in een woning aan de Oudeweg.

De 62-jarige werd aangehouden in zijn loods aan de Westerstraat. Zij worden verdacht zich bezig te houden met de handel in verdovende middelen.

Onderzoek
De politie kreeg meerdere signalen dat de mannen zich bezig zouden houden met de handel in drugs. Naar aanleiding daarvan werd een onderzoek gestart. Dat leidde uiteindelijk tot de aanhoudingen en invallen.

In de loods aan de Nomdenweg werden twee hennepkwekerijen aangetroffen. De verdachte uit Emmen is eigenaar van die loods.

De 62-jarige werd aangehouden in zijn loods aan de Westerstraat. Hij had een faciliterende rol. Hij stelde de loods van zijn bedrijf beschikbaar.

In de loods aan de Westerstraat en de woning aan de Oudeweg werden drie vuurwapens en munitie gevonden. In de loods aan de Westerstraat en de woning aan de Hooiland werd tevens een aanzienlijke hoeveelheid geld gevonden.

Inzet
Meerdere agenten, tactische rechercheurs, Forensische Opsporing, geld- en drugshonden, de BRATRA (Brand – en Traangaseenheid) een specialistisch onderdeel van de Mobiele Eenheid en een gespecialiseerd zoekteam van Defensie werden ingezet.

Politiehonden
De politie gebruikt voor haar werk honden. Zo zet de politie speurhonden in om drugs of explosieven op te zoeken en surveillancehonden bij het dagelijks politiewerk.

De surveillancehond is een zogenoemd geweldsmiddel, zoals de wapenstok, pepperspray en het vuurwapen dat ook zijn. Politiehonden worden samen met de politiepaarden ook wel Levende Have genoemd.

Zoekteam Defensie
Ook werd een gespecialiseerd zoekteam van Defensie ingezet. Er bestond een vermoeden dat er mogelijk verborgen plaatsen aanwezig waren in een van de locaties. Dit bleek uiteindelijk niet het geval.

Deze zoekteams van Defensie kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties.

De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar.

Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken. Andere apparatuur wordt gebruikt om door muren en objecten te kijken om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken.

Politie en justitie doen wel vaker een beroep op de zoekteams van Defensie.